Praktijkvoorbeelden

Met een van mijn huidige cliënten heb ik nagedacht over de manier waarop zij notities kan bijhouden, op welke manier zij een samenvatting kan opnemen van langere gesprekken en op welke manier zij haar agenda kan bijhouden.

Samen met nog een andere cliënt en haar omgeving hebben we nagedacht over hoe we de verlichting in huis zo konden inrichting dat ze ’s nachts zelf naar het toilet kon gaan.

Door de lockdown had deze jongen onvoldoende kunnen oefenen met schrijven. Hierdoor lukt het niet om leesbaar te schrijven. Samen zijn we gaan oefenen op de lettersporen en verbindingen. Hierdoor ging het al een stuk makkelijker.

Door de lockdown werkt deze mevrouw veel thuis. Haar werkplek voldeed niet. Ze kreeg lichamelijke klachten en kon haar werkzaamheden niet naar tevredenheid uitvoeren. Door middel van een werkplekonderzoek heeft mevrouw advies gekregen over haar werkhouding (o.a. bureaustoel en tafel) en over het gebruik van digitale middelen (toetsenbord, muis). Ook heeft mevrouw advies gekregen over het aanpassen van de computerinstellingen. Denk hierbij aan een groter lettertype, grotere muisaanwijzer en gebruik van sneltoetsen. Benieuwd naar de mogelijkheden bel:06-19640059

 

schrijvend kind

Een basisschoolleerling kan weer zelfstandig werken met zijn schoolmateriaal ondersteund door een optimaal ingestelde laptop. Windows heeft veel mogelijkheden qua spraak, vergroting en andere ondersteuning. Maar ook het gebruik van dyslexiesoftware of een PDF programma om in te werken.

Bij een cliënt die thuis kwam na een val hebben we samen gekeken wat er in huis aangepast moest worden, zodat zij weer veilig thuis kon zijn. Door het anders inrichting van haar woning wordt de kans op een val verkleind.

Als het lezen van langere stukken tekst lastig is kan het laten voorlezen van tekst uitkomst bieden. Mijn cliënt heeft de mogelijkheden van Windows en dyslexiesoftware leren kennen en toepassen.

Als je graag notities wilt maken maar je kunt je eigen handschrift niet lezen, kun je een laptop gaan gebruiken maar je kunt ook met mijn tips en ondersteuning aan de slag gaan met je handschrift. Mijn cliënt zal geen schoonschrijver gaan worden, maar kan zijn handschrift lezen en op tempo aantekeningen maken.

Het gebruik van een smartphone was lastig voor deze mevrouw. Binnen de instellingen van Android zijn er verschillende mogelijkheden. De telefoon staat op de eenvoudige stand met grotere pictogrammen en een andere kleur toetsenbord. Mevrouw kan nu zelf bellen en berichten sturen.

Na een ziekte kreeg deze moeder het niet meer helemaal op de rit. Door een weeklijst bij de houden, werd het voor haar inzichtelijk wat ze allemaal deed en hoe ze haar energie verdeelde. Door samen te kijken naar wat belangrijk is, rustmomenten in te bouwen en keuzes te maken, kan ze nu de voor haar belangrijke activiteiten weer uitvoeren.

Het lukte deze jongen niet om zich zelfstandig aan te kleden. Alle kleren lagen door elkaar. Bij gym raakte hij helemaal in de war. Samen hebben we nagedacht over de manier waarop hij het zelf zou kunnen doen en met gebruik van een stappenplan (taakaanpak) en enige oefening lukt dat ook.

Heb jij/ heeft u ook een vraag of uitdaging in het dagelijks leven. Neem contact op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

bureau met laptop